Norges Ungdomskor

hovedbilde-sak-1250-P1010489.jpg

Norges Ungdomskor (NUK) er et prosjektkor som ble grunnlagt av Carl Høgset og Joar Rørmark i 1987. Koret drives av Ung i Kor og støttes av Kulturrådet og Sparebankstiftelsen.

Norges Ungdomskor har samlet unge sangere fra hele Norge til korsang av internasjonal kvalitet i over 30 år.
— Victoria Liedbergius, daglig leder Norges Ungdomskor

Utvikle unge, talentfulle sangere

Norges Ungdomskor har vunnet en rekke priser i internasjonale konkurranser. Koret utvikler unge, talentfulle sangere gjennom inspirerende dirigenter, utfordrende repertoar og deltagelse på festivaler og i konkurranser. Koret har godt samhold og ønsker å være et sted for gode sosiale opplevelser.

Sangerne blir kjent med andre unge sangere fra hele landet og får synge og samarbeide med profesjonelle sangere og kor. De siste årene har Norges Ungdomskor hatt et samarbeid med Det Norske Solistkor. Nå samarbeider vi med Nordic Voices.

Koret har et variert repertoar og synger klassisk, samtidsmusikk og norske folketoner. Vi synger a capella og opptrer som regel i bunad.

Opptak, prøvesang og samlinger

Koret består av 40 sangere fra hele landet i alderen 16 til 26 år. Vi har opptak en gang i året og sangerne velges ut etter prøvesang, Sangerne har deretter plass i koret i to år, før de igjen prøvesynger. Dirigent engasjeres for to år av gangen. I 2019 og 2020 blir koret dirigert av Eirik Sørborg.

Norges Ungdomskor har to til tre samlinger i året og reiser på turné hver sommer, både i inn - og utland. Sommeren 2020 reiser koret til Risør kammermusikkfest og til 12th World Symposium on Choral Music i Auckland, New Zealand, sammen med Nordic Voices.

Overordnede mål for Norges Ungdomskor

• Å utvikle dyktige, unge korsangere fra hele landet ved hjelp av inspirerende dirigenter og utfordrende repertoar.

• Å holde et høyt musikalsk nivå og gi den enkelte sanger gode musikalske og sosiale opplevelser.

1987: Norges Ungdomskor grunnlegges

• Ideen om Norges Ungdomskor ble lagt fram av Carl Høgset på Korforbundets landsmøte i Ålesund i 1986.

• Koret skulle fungere som et tilbud for sangere etter ungdomsskolealder som ønsket større utfordringer og et korprosjekt som kunne inspirere unge til å fortsette å synge i kor.

• Turid Barvik i Norges Barne- og Ungdomskorforbund (forkortelse: NOBU, Ung i Kors tidligere navn), sørget for at Norges Ungdomskors første samling ble arrangert 7. – 14. august 1987 på Jæren Folkehøgskole.

• Med 65 oppmøtte sangere, og initiativtakere og dirigenter Carl Høgset og Joar Rørmark tilstede, var Norges Ungdomskor et faktum! Den aller første konserten ble holdt i Klepp rådhus samme uke.

• Koret deltok på arrangementer nasjonalt på slutten av 80-tallet, blant annet Nordland Musikkfestuke.

1990 - 2003: Internasjonal debut og uniform

• Norges Ungdomskor har sin første internasjonale opptreden i den store korkonkurransen i Arezzo, Italia i 1990. Koret går til topps i konkurransen.

• For å skille seg ut internasjonalt, kom ideen om å opptre i norske bunader, en uniform som har fulgt prosjektet fram til i dag.

• Fra oppstart og fram til 1994 ledet Carl Høgset og Joar Rørmark Norges Ungdomskor-prosjektet sammen. Rørmark gav seg i 1994, mens Høgset fortsatte som dirigent og kunstnerisk leder fram til 2003.

2003: Koret blir et prosjektkor

• Etter 2003 tar Norges Ungdomskor form som et prosjektkor, der ulike dirigenter har hatt prosjektet for opp til to år av gangen.

• Som prosjektkor har Norges Ungdomskor også blitt en arena for en rekke talentfulle dirigenter.

• Med det kunstneriske ansvaret har dirigentene vært med på å forme prosjektet med nye impulser og utfordringer for sangerne fra år til år.

2017: 30-årsjubileum og samarbeid med Det Norske Solistkor

• I 2017 markerte koret 30-årsjubileum med en storslått konsert i Oslo Domkirke, i et samarrangement med Arena: Klassisk og Norsk Komponistforening.

• Til konserten var alle nåværende og tidligere dirigenter og sangere invitert, og dirigentene ledet forskjellige årgangskor i repertoar fra de første 30 årene. I konserten ble særlig noen av bestillingsverkene gjennom årene løftet fram.

• Størst begeistring vekket kanskje ekstranummeret, der Carl Høgset dirigerte et sammensatt kor med alle 120 oppmøtte sangere i Griegs Hva est du dog skjøn. Konsertklippet kan du se her.

• Norges Ungdomskor synger på The International Youth Choir Festival i Royal Albert Hall

• Samarbeid med Det Norske Solistkor i 2017 og 2018

2019 – 2020: 12th World Symposium on Choral Music

• Eirik Sørborg er dirigent og kunstnerisk leder for koret.

• Norges Ungdomskor samarbeider med Nordic Voices.

• I 2019 er koret på turné i Skåne og på samling i Aarhus.

• Sommeren 2020 reiser koret til Risør kammermusikkfest og til 12th World Symposium on Choral Music i Auckland, New Zealand, sammen med Nordic Voices.