DIRIGENTER

 

Norges Ungdomskor har hatt en rekke dyktige kunstneriske ledere og dirigenter.

 
Eirik Sørborg

Eirik Sørborg

 

2019/2020 Eirik Sørborg 

Eirik Sørborg (f. 1972) er nåværende dirigent for Norges Ungdomskor og reiser med koret til New Zealand i 2020.

Han har studert musikk ved Universitetet i Oslo og Norges musikkhøgskole, og har mesterklasser og kurs i inn- og utland. Eirik har mottatt Norges Korforbunds stipend for unge dirigenter. Han har undervist ved Universitetet i Oslo som dirigent for det prisbelønnede kammerkoret Schola Cantorum.

Eirik liker å veksle mellom standardrepertoar og ny musikk. Han er dirigent for kammerkoret Ensemble Dalí og har sammen med dem vunnet internasjonale priser – også som dirigent. I 2013 dirigerte han uroppførelsen av Bjørn Morten Christophersens The Lapse of Time for solister, kor, orkester, kirkeorgel og elektronikk.


 
Yuval Weinberg

Yuval Weinberg

 

2017/2018 Yuval Weinberg

Yuval Weinberg (f. 1990) var dirigent for Norges Ungdomskor i jubileumsåret 2017 og i 2018. Sammen deltok de på The International Youth Choir Festival i London.

Yuval har mastergrad i kordireksjon fra Norges Musikkhøgskole og bachelorgrad fra musikkhøgskolen Hanns Eisler i Berlin. Han har vært stipendiat hos Dirigentenforum i Tyskland og har jobbet med flere profesjonelle kor, som Berlins radiokor, det svenske radiokoret, og det tyske Operakoret.

Yuval blir jevnlig invitert til å dirigere profesjonelle kor, som Det Norske solistkor, det Bavarianske radiokoret og Berlins filharmoniske kor. Han har mottatt flere internasjonale priser som dirigent.


 
 
Marit Tøndel Bodsberg

Marit Tøndel Bodsberg

2015/2016 Marit Tøndel Bodsberg

Marit Tøndel Bodsberg (f. 1981) var dirigent for Norges Ungdomskor i 2015 og 2016.

Sammen med Marit har Norges Ungdomskor deltatt på korfestivalen Europa Cantat (Pécs, Ungarn, 2015) og korfestivalen Choralies (Vaison-la-Romaine, Frankrike, 2016). De har hatt konserter i Oslo Domkirke, Festspillene i Elverum, Hardanger Musikkfest , Veszprém (Ungarn) og i Spania.

Marit har bachelorgrad i utøvende musikk fra Universitetet i Agder og mastergrad i direksjon fra Norges musikkhøgskole. Hun er dirigent for Vestoppland Kammerkor, Kvindelige Studenters Sangforening og Den Norske Studentersangforening.


 
 
Tone Bianca Sparre Dahl

Tone Bianca Sparre Dahl

2012/2013 Tone Bianca Sparre Dahl 

Tone Bianca Sparre Dahl (f. 1960) var dirigent for Norges Ungdomskor i 2012 og 2013. Tone tok koret med til Ungarn, Slovenia og Italia. I Italia deltok koret på Europa Cantat XVIII (Torino, 2012) og på C.A. Seghizzi-konkurransen (Gorizia, 2013) - der de gikk helt til topps.

Tone har diplomeksamen i kordireksjon fra Norges Musikkhøgskole. Hun er nå ansatt som førsteamanuensis i dirigering.

Tone har fra 2014 Statens 10-årige arbeidsstipend, og fordyper seg i orkesterdirigering. Hun jobber freelance som stemmepedagog, dirigent, dommer i internasjonale korkonkurranser og foredragsholder, og har skrevet lærebok i korledelse som er oversatt til svensk og engelsk.


 
 
Vivianne Sydnes

Vivianne Sydnes

2011 & 2014 Vivianne Sydnes

Vivianne Sydnes (f. 1974) var dirigent for Norges Ungdomskor i  2011 og 2014. Hun var selv sanger i koret i mange år. Sammen med Vivianne gjennomførte Norges Ungdomskor turné i England med konserter i Oxford, Tonbridge og London.

Vivianne har bachelor i kirkemusikk fra Norges Musikkhøgskole og diplomeksamen i kordireksjon fra Kungliga Musikkhögskolan i Stockholm. Vivianne har vært dirigent for Kammerkoret Nova og domkantor i Nidarosdomen i 10 år.

Hun har deltatt i en rekke kor- og dirigentkonkurranser og har vunnet flere priser. Hun er nå domkantor i Oslo domkirke og dirigerer Oslo domkor. 
 
Ragnar Rasmussen

Ragnar Rasmussen

2008-2010 Ragnar Rasmussen

Ragnar Rasmussen (f. 1966) var dirigent for Norges Ungdomskor 2008 til 2010. Sammen deltok de på The Singing World Festival (St. Petersburg), Europa Cantat XVII (Utrecht) og var på turné i Slovenia og Kroatia.

Ragnar er utdannet kirkemusiker fra Musikkonservatoriet i Trondheim. Han har undervist ved Norges Musikkhøgskole og vært gjesteprofessor ved Musikkakademiet på Universitetet i Ljubljana, Slovenia.

Han er nå professor i kordireksjon ved Universitetet i Tromsø. Ragnar har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser og har gjestet og dirigert mange kor og orkestre, som Tromsø symfoniorkester, det Serbiske Radiosymfoniorkester og det Latviske Statskor.


 
Anne Karin Sundal-Ask

Anne Karin Sundal-Ask

 

2006–2008 Anne Karin Sundal-Ask

Anne Karin Sundal-Ask (f. 1973) var dirigent for Norges Ungdomskor i 2006 til 2008. Sammen deltok de på Europa Cantat XVI (Mainz, Tyskland), C.A. Seghizzi(Gorizia, Italia), og Europeisk Grand Prix (Debrecen, Ungarn).

Anne Karin er utdannet fløytist og har hovedfag i korledelse fra Norges musikkhøgskole. Hun er dirigent for Det norske jentekor og Bislet-Bækkens (u)blandede kor.

Hun har mottatt flere utmerkelser og stipender. I 2000 ble hun tildelt pris for fremragende korledelse og mottok også Norges Korforbunds stipend for unge dirigenter. I 2012 fikk hun utmerkelsen Årets barnekordirigent av Ung i Kor.


 
 
Tora Augestad

Tora Augestad

 
Kjetil Almenning

Kjetil Almenning

2004/2005 Tora Augestad og Kjetil Almenning

Tora Augestad (f. 1979) og Kjetil Almenning (f.1979) delte rollen som dirigent for Norges Ungdomskor. Sammen deltok de på Barents internasjonale korfestival (Tromsø), Cantaqua (Bergen) og Nordklangfestivalen (Jyväskylä, Finland), og var på turné i Estland.

Tora Augestad har sangutdanning fra Norges musikkhøgskole og Kungliga musikhögskolan i Stockholm, og mastergrad i kabaretsang fra Norges musikkhøgskole. Tora har bred erfaring som sanger. Hun har vært med i flere produksjoner tilknyttet Christoph Marthaler ved operaen i Basel, operaen i Zürich og ved Wiener Festwochen. I 2015 ble Tora nominert til Nordisk Råds Musikkpris. Hun er kunstnerisk leder for Hardanger musikkfest.

Kjetil Almenning har bachelorgrad i kirkemusikk fra Norges musikkhøgskole og diplomeksamen i kordireksjon fra Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Han har dirigert vokalensemblet Ginnungagap, Vestoppland Kammerkor og Ensemble 96. Sammen med Ensemble 96 utga han albumet Kind, som ble nominert til GRAMMY i kategorien Best Choral Performance i 2011. Høsten 2009 vant han den internasjonale dirigentkonkurransen Eric Ericson Award i Stockholm. Kjetil er domkantor i Bergen domkirke og stiftet Bergen Domkor i 2009.


 
Carl Høgset

Carl Høgset

 

1995–2003 Carl Høgset

Fra 1995 til 2003 hadde Carl Høgset rollen som dirigent for Norges Ungdomskor alene. I perioden deltok de på flere internasjonale festivaler og konkurranser. Et høydepunkt var Guido d’Arezzo-konkurransen i 2002, der Norges Ungdomskor ble kåret til beste kor uansett klasse og vant Gran Premio Città di Arezzo.


 
 
Joar Rørmark

Joar Rørmark

1987–1994 Carl Høgset og Joar Rørmark

Carl Høgset (f. 1941) og Joar Rørmark (f. 1935) er initiativtagerne til Norges Ungdomskor og delte rollen som dirigent fra 1987 til 1994.

Ideen om Norges Ungdomskor ble lansert på Norges Korforbunds landsmøte i 1986. I samarbeid med Norges Barne- og Ungdomskorforbund (I dag Ung i Kor) ble den første samlingen holdt på Jæren Folkehøgskole i 1987 - med 65 sangere. I 1990 deltok Norges Ungdomskor i sin første internasjonale konkurranse, Guido d’Arezzo (Italia), der de gikk helt til topps. De deltok på C. A. Seghizzi (Gorizia, Italia) i 1993, og festivaler i Bergen, Stord og Harstad.

Carl Høgset har hovedfag i musikk fra Universitetet i Oslo og diplomeksamen i sang og korledelse fra Norges musikkhøgskole. Han er dirigent for Grex Vocalis som han startet i 1971. Carl var dirigent for Den Norske studentersangforening i to perioder (1982-1985 og 2012-2015). Han har undervist ved Norges musikkhøgskole og vært en ettertraktet kursholder nasjonalt og internasjonalt. I 2007 utnevnte Kongen Carl Høgset til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sin innsats for norsk musikkliv. I 2018 ble han tildelt den internasjonale korprisen Una Vita Per La Direzione Corale (Et liv som korleder) fra l’Associazione Seghizzi (i Gorizia, Italia) for sin innsats for korfeltet gjennom et helt liv.

Joar Rørmark har jobbet som lektor og førsteemanuensis i musikkmetodikk ved Norges musikkhøgskole. I tillegg til å være dirigent for Norges Ungdomskor, har han vært dirigent for Nordstrand Musikkselskaps kor, Oslo Ungdomskor, Vinderen barnekor og Nordisk kor - som han startet i 1982. Han ble belønnet med Lindemannprisen i 1990.